Ceausescu si Bomba Atomica Romaneasca cu Hafniu

Ceausescu si Bomba Atomica Romaneasca cu Hafniu
Preț: 30,00 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786069651896
Editura:
Anul publicării: 2021
Pagini: 448

DESCRIERE

... lucrarea de fata se va referi la unul din,, cuiele" ce au contribuit decisiv la sicriul sau si drumul spre executie - Dosarul Bombei Nucleare Romanesti.

 

Nicolae Ceausescu a visat sa faca din Romania o mare putere mondiala, care sa intre in clubul select al statelor posesoare de arme atomice. Eforturile sale au fost zadarnicite insa atat de URSS, cat si de Statele Unite in deceniul 1975-1985, Romania ramanand in prezent un stat care foloseste energia atomica numai in scopuri pasnice.

 

Programul nuclear romanesc a inceput in anii '50 si a fost, initial, unul pasnic, pentru uz civil.

Pe 22 aprilie, 1955, URSS a incheiat cu Romania un acord bilateral, prin care se angaja sa ii furnizeze asistenta nucleara in domeniul folosirii energiei atomice in scopuri civile.

Ca urmare, Romania a primit o serie de echipamente si tehnologii nucleare sovietice. Ulterior, liderii comunisti romani au dezvoltat si ambitii militare in domeniul nuclear.

... Romania a desfasurat si unele activitati care au intrat in contradictie directa cu angajamentele internationale asumate de tara noastra, semnatara a Tratatului privind Neproliferarea Armelor Nucleare (NPT) din 1 iulie, 1968.

 

Pe 30 ianuarie, 1970, Romania comunista a ratificat NPT, un acord global, care se bazeaza pe trei,, piloni" principali:

a. dezarmarea nucleara;

b. prevenirea proliferarii armelor tehnologiilor nucleare;

c. promovarea cooperarii in domeniul utilizarii pasnice a energiei nucleare.

    In decembrie, 1985, regimul Ceausescu a autorizat realizarea unor experimente nucleare secrete la Pitesti, in vederea studierii posibilitatii de a crea arme nucleare/bombe nucleare.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.1041 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.