Ferma animalelor. 1984

Ferma animalelor. 1984
Preț: 54,90 lei
Disponibilitate: în stoc
ISBN: 9786060883289
Editura:
Anul publicării: 2023
Pagini: 464
Format: 13x20
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Convingerea lui George Orwell ca arta nu trebuie disociata de politica si ca "nimic din existenta omeneasca nu se poate sustrage politicului" (Anca Peiu, Prefata) transpare din toate scrierile sale, insa este cu atat mai pregnanta in cele doua fictiuni, Ferma animalelor si 1984, in care autorul britanic infatiseaza - in maniere diferite - ce presupune viata sub un regim dictatorial. Prozele sale au influentat societatea in asa maniera, incat termenul,, orwellian" este folosit astazi pentru a desemna actiuni sau idei totalitare, constrangatoare si brutale pentru individ, negarea evidentei, manipularea prin dezinformare si rescrierea trecutului.

 

Ferma animalelor este o nuvela alegorica - si o satira politica totodata - publicata la 17 august 1945 si devenita imediat un bestseller. In timp, scrierea a ajuns foarte populara printre cititorii de varste mai mici, fiind folosita adeseori si ca lectura scolara recomandata, insa, desi accesibila unui public de toate varstele, ea este o fabula complexa, cu nuante profund subversive. La Ferma "Conacul" animalele se revolta impotriva opresorului lor, fermierul Jones, impulsionate fiind de dorinta de a-si cladi o viata in care toate animalele sa aiba drepturi egale si un trai bun. Animalele revolutionare constata insa, de-a lungul anilor, ca sunt tot mai departe de idealul lor, ferma cazand acum sub o noua dictatura. Evenimentele istorice din care s-a inspirat Orwell sunt Revolutia Rusa din 1917 si perioada stalinista ulterioara, scriitorul britanic fiind un fervent oponent al lui Stalin.

 

1984, ultima scriere pe care Orwell apuca sa o publice, este un roman SF, distopic, aparut la 8 iunie 1949. Cartea inregistreaza un succes instantaneu atat la public, cat si in critica vremii, ramanand pana astazi un titlu canonic al literaturii universale. Si de aceasta data, scriitorul se inspira din regimurile totalitare ale secolului trecut - stalinismul din Rusia si nazismul din Germania -, ale caror tare le regasim in superstatul Oceania. Winston Smith, locuitor al Fasiei Aeriene Intai, fosta Anglia, si functionar la Ministerul Adevarului, se confrunta cu regimul dictatorial condus, se spune, de Marele Frate. Traind sub supraveghere continua, intr-o lume cu legi absurde si crude, in care minciuna are proportii delirante, Winston viseaza la libertatea pe care doar vag si-o mai aminteste din copilarie, se indragosteste, se iluzioneaza ca poate lupta impotriva sistemului, isi construieste, impreuna cu Julia, o oaza de fericire, insa, curand, este nevoit sa suporte consecintele razvratirii si sa constate care ii sunt limitele umane.

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie
Created in 0.0462 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.