TRILOGIA REGENERARII

TRILOGIA REGENERARII
-79,6%
Preț: 10,00 lei
49,00 lei (-79,59%)
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
ISBN: 9789737072856
Editura:
Anul publicării: 2009
Pagini: 855
Format: 15 x 23
Categoria: Beletristica

DESCRIERE

Regenerarea • Ochiul Din Uºã • Drumul Fantomã

«Un extraordinar tur de forþã literar... Sunt convins cã Trilogia va fi recunoscutã drept una dintre puþinele opere originale ale literaturii britanice din ultimul secol.» -- Jonathan Coe


Primul Rãzboi Mondial a decimat o întreagã generaþie de bãrbaþi europeni. Conºtientizarea acestei pierderi oribile, reacþia guvernamentalã rigidã ºi oarecum pasivã faþã de aceastã realitate au determinat pânã la urmã o dãrâmare a idealului victorian ºi o miºcare de idei puternicã în rândul intelectualilor englezi. Acesta este punctul de plecare al lui Pat Barker, atunci când reface – în cadrul unui roman complex – drama psihologicã ce a marcat familii, pentru care violenþa ºi moartea au constituit o realitate terifiantã.
Trilogia regenerãrii cuprinde RegenerareaOchiul din uºã (Premiul Guardian pentru beletristicã, 1993) ºi Drumul fantomã (Premiul Booker pentru beletristicã, 1995).

O carte care pleacã de la un fapt de viaþã autentic ºi care ficþionalizeazã experienþa pe front a doi poeþi englezi cunoscuþi – Siegfried Sassoon ºi Wilfred Owen – ce au trãit în prima parte a secolului XX. Un mare roman care a devenit clasic al literaturii.

În 1917, ofiþerul britanic Sassoon a scris o declaraþie prin care condamna rãzboiul. În loc sã fie dus la curtea marþialã, a fost trimis la Craiglockhart War Hospital din Edinburgh pentru a i se aplica o terapie de ºoc. Acolo fost luat în grijã de doctorul William Rivers, psihiatru ºi antropolog cu faimã bunã.
Doctorul Rivers a fost zguduit de perfecta luciditate a pacientului sãu ºi de caracterul cât se poate de raþional al poziþiei pe care o apãra deºi, în acel context nesupunerea faþã de angajamentul militar al unui ofiþer de nãdejde, care fusese înainte decorat pentru meritele lui, pãrea un gest de nebunie. Prin urmare, Rivers începe sã se îndoiascã puternic de rolul care-i revine, ºi anume vindecarea pacienþilor (tratamentul agrementat la vremea aceea se baza pe aplicarea de ºocuri electrice) în vederea retrimiterii lor pe front.
Un roman psihologic despre nevroza pe care rãzboiul o poate induce în existenþa oamenilor, despre relaþii complicate de iubire ºi despre dificultatea de a-þi reface viaþa în urma unor experienþe traumatizante. Doctorul Rivers, personaj real de altfel, a fost se pare un pionier al psihiatriei în mãsura în care a îmbinat terapia tradiþionalã terifiantã ce se aplica în ospiciile militare cu terapia prin cuvânt iniþiatã de Freud.

«Pat Barker exceleazã în atacarea temelor pe care le abordeazã în acest roman – natura curajului, a bunãtãþii, a cruditãþii ºi ipocriziei, ce se întâmplã atunci când mentalul experimenteazã zonele-limitã, ce înseamnã sã fii om – toate acestea traduse în scris cu rigurozitate ºi o extraordinarã putere de convingere... un roman fascinant!» Independent on Sunday

«O scriitoare îndrãzneaþã ºi articulatã – e o adevãrtã plãcere sã o citeºti.» Daily Telegraph, Books of the Year

Pat Barker s-a nãscut la Thornaby-on-Tees în 1943. A urmat Facultatea de Economie din Londra ºi a fost profesoarã de istorie ºi politicã. Printre cãrþile ei se numãrã Strada Unirii (1982), care a câºtigat premiul Fawcett în 1983, Anglia Lizei (1986), Omul care nu existã (1989) ºi foarte aplaudata Trilogia regenerãrii, care cuprinde RegenerareaOchiul din uºã, câºtigãtoare în 1993 a Premiului Guardian pentru beletristicã, ºi Drumul fantomã, care a obþinut în 1995 Premiul Booker pentru beletristicã. Pat Barker este cãsãtoritã ºi trã

RECENZII

Spune-ne opinia ta despre acest produs! scrie o recenzie

Titluri de același autor

Created in 0.0780 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.